Tutorial: Confecționarea unui sutien – Etapa 2: Tipare și măsuri

Înainte de a discuta despre tipare, trebuie să vorbim despre măsuri și să depunem nițeluș mai multă atenție la matematica din spate. Este primordial să facem acest lucru, dacă vrem să obținem un sutien care vine poate chiar mai bine decât cele din magazin. Ce se discută mai jos se aplică în întregime pentru tiparele gata și articolele din comerț. Pentru cine vrea să construiască singur un tipar, unele lucruri nu se aplică, iar unele informații nu sunt suficiente.

1. De ce trebuie să găsim măsura corectă?
Veșnica dezbatere, subiectul lung și interminabil al femeilor. Ei bine, să enumăr și eu câteva dintre cauze. În primul rând, un sutien cu marime greșită este incomod / va incomoda. Dacă sârma e prea mică, vor aparea urme adânci pe sân, și tot timpul se va simți de parcă înțeapă. Dacă banda este prea largă, atunci avem impresia că nu este ( pentru că întradevar nu este) fixare potrivită. Din care cauză, ai senzația că fie „ies” sânii din cupă, fie nu au suținerea care o dorim, lucru care ne face să tot scurtăm bretelele, iar consecința acestei acțiune, duce la ridicarea părții din spate. Un sutien cu o mărime greșită, poate „urâți” aspectul bustului. În vizor două cazuri extrem de populare, și deloc estetice. Unul – turtește sânii și ține pieptul încordat, altul – la un piept plat, exemplarul poartă un sutien cu cel puțin o mărime mai mare, din care abia de se zăresc două „bobițe”.
Trecând la ceva mai serios: o mărime greșită la sutien, poate provoca dureri de spate, la sân, umeri și nu în ultimul rând, poate duce la cancer de sân. Impactul asupra sănătății noastre trebuie pus în prim plan. Multe dintre noi ne dorim măcar o mărime mai mare la cupă, sau dimpotrivă, o mărime mai mică. Acesta dorință nu trebuie satisfăcută schimbând mărimea la sutien. Trebuie să știm, că un sutien potrivit, și ca mărime, și ca model, e în armonie cu proporțiile corpului nostru.

2. Cine ar trebui să coase sutiene?
Dacă știi să coși și nu te încadrezi în tiparele standart populare (mărimi prea mari/mici), ești un candidat ideal pentru a începe aventura de a confecționa un sutien.
Pe de alta parte, de câte ori nu vi s-a întâmplat să intrați în magazin și să vedeți o piesă frumoasă, dar mărimi complet aiurea? Eu am pățit și altele, o piesă drăguță, din materiale dubioase, la un pret exagerat!
Deși acum găsești lenjerie „de toate felurile și la toate prețurile” nu este chiar așa. Mie îmi place lenjeria care arată scump, elegantă, din dantelă, finuță, dar în același timp să fie din materiale calitative. Cât costă un astfel de sutien? Un astfel de sutien nu-l găsești la toate prețurile! Vrem (avem) să dăm astfel de bani pe un singur sutien? Persoanele care gândesc similar, se înscriu în candidaturi pentru confecționare. Și să nu uităm de persoanele pasionate de aceste articole. Spunea cineva, cusutul lenjeriei poate deveni un viciu. Uh, îi dau dreptate!
Partea cea mai luuungă și grea, este să găsești tiparul perfect pentru tine. Investiție de timp se impune și în studierea și exersarea tehnicilor pentru coasere. Restul e bandă rulantă! Evident nu toata lumea are răbdare să buchisească sau să manevreze materialele și piesele finuțe.

3. Cum se determină măsura corectă la sutien?
Important și de reținut: măsura la sutien este compusă din 2 măsuri, măsură cupă și măsură bandă.

Multă lume nu este informată și știe numai de A, B, C și D. Dar A, B, C și D nu sunt suficiente pentru măsura unui sutien! A, B, C și D sunt măsuri pentru cupă. Recunoașteți, o persoană foarte slabă, care poartă cupa B, și o persoană foarte grasă care poartă tot cupa B, au măsuri diferite la sutien, pentru că diferă în primul rând, benzile; și în al doilea rând, circumferința sânului. Pentru a determina măsura completă și corectă, trebuie un pic de atenție și câteva probe.

Mai jos sunt măsurile care se iau pentru a ști ce tipar gata să folosim. Pentru desenare tipar, sunt necesare o duzină de alte măsuri, pe care însă nu le discutăm în acest tutorial. Măsurile se iau, persoana fiind îmbrăcată într-un sutien la care cupele sunt subțiri, de material, sau fără sutien, îmbrăcată într-un maiou cu bretele.
Cele câteva măsuri sunt:
Circumferința de deasupra bustului – centimetrul trebuie să vină orizontal, nu mai jos la spate și mai ridicat în față.
Circumferința bustului – centimetrul trebuie să vină orizontal, nu mai sus la spate și mai jos în față.
Circumferința de sub bust – strict sub baza sânului și care cuprinde perfec cutia toracică. Când se măsoara, panglica centimetrului trebuie să strângă foarte puțin și în niciun caz să fie lăsată liber. Această măsură determină lungimea benzii (în sistemul european de măsuri pentru sutien).

Grosimea bustului Grosimea bustului

La ruși, de unde am învățat eu aceste măsuri, în termeni tehnici se numesc toate grosimea bustului (prescurtat GB), dar au asignat anumit indice:
Circumferința de deasupra bustului – GBI
Circumferința bustului – GBIII
Circumferința de sub bust – GBIV
Și nu, nu am greșit indicii. Există și GBII care se măsoară:
Grosimea bustului 2
și care este folosit la calcularea pensei de la bust, în tiparul de baza pentru rochie/bluză. Noi însă nu avem nevoie de ea aici.

Așadar, măsură bandă = GBIV (în sistemul european de măsuri pentru sutien).

Mărimea la cupă se calculeaza diferit pentru că sunt mai multe metode.
La una din metode se face diferența: GBIII – GBI
La cealaltă: GBIII – GBIV
În dependență de cât dă rezultatul, se uită pe o schemă în ce categorie se încadrează: A, B, C, D, E, etc.

Problema cea mai mare este că în lume există mai multe sisteme de măsuri pentru sutiene, de care sunt sigură că v-ați lovit și voi. Într-un magazin vezi un 34C(UK) și în altul un 75C(EU), oare sunt diferite?
La aceste sisteme diferă metodele de calcul a mărimii, precum și numărul de la bandă, și etichetele de la cupe. De acea nu vreau să vă amețesc (că eu sigur m-am amețit) în care sistem și cum se măsoară. Vă ofer însă un site: http://www.85b.org/bra_calc.php unde se folosesc toate cele trei măsuri luate de noi, și la care rezultatul este în toate sistemele. Iar măsura pentru fiecare sistem este calculată după metoda tipică sistemului respectiv. (Apropos de 34C(UK) și 75C(EU), este aceasi marime)

Măsura care am calculat-o trebuie notată pentru toate sistemele. Diferite magazine au produse în diferite sisteme.

Dacă sunteți interesate de sisteme, lăsați-mi comentarii și voi face cercetări mai aprofundate.

4. Metode alternative de determinare a măsurii la sutien?
Nu în ultimul rând, să nu uităm de metoda probatului. După ce am făcut calculul de mai sus, și având o măsură, putem merge într-un magazin de lenjerie unde se poate proba. Marile magazine de acum, oferă această posibilitate. Evident, intenția noastră e de a proba și determina dacă am calculat bine măsura. Se aleg sutienele cu mărimea calculată, diverse modele. Și sutiene cu o mărime mai mică și una mai mare. Ar trebui să avem confirmarea la măsurile și calculele noastre, dacă acestea au fost făcute corect.

5. Care este măsura la sârma de susținere și cum se poate lua de la alte măsuri?
În continuare vreau să vă povestesc despre măsura la sârmă. Dupa mine, această măsură (și adâncimea cupei) e cea mai importanta. De ce? Pentru că un sutien gata care nu are circumferința sârmei conform măsurii noastre, este complet inutil. Pe de alta parte, dacă la un sutien, cupa și sârma ni se potrivește perfect, dar avem probleme cu lățimea benzii, se poate ajusta și vom avea un sutien perfect funcțional.

Întorcându-mă la măsura de la sârmă. Deși în pasul anterior v-am arătat cum se calculează măsura la sutien, iar mărimea la sârma ia mărimea de la sutien, vreau să vă arăt și o metodă de confirmare. De la Donald H. McCunn este o metoda prin care duduia își măsoară circumferința sânului: http://www.youtube.com/watch?v=R49BjSd8SdA
Don pune la dispoziție și un set complet de sârme pe măsuri (îl puteți scoate pe calculator și tipări): http://deofsf.com/Resources/Bra-Underwire-Charts.pdf
(dacă link-ul către fișier nu mai e bun, căutați pe google „Bra-Underwire-Charts”, și dacă nu vă descurcați să mă anunțați, pentru că îl am eu salvat) Cercul care l-a scos se aplică pe măsurile din fișier, până se potrivește cu una din mărimi (setul de mărimi este în sistemul UK, presupun că se găsesc și pentru sistemul european). Aceea va fi mărimea. A mea e deja deformata ca am tinut-o printre multe alte lucruri:

Pentru a ne convinge, în continuare, trebuie luate sârmele de la 3 mărimi: cea determinată mai devreme de pe schemă, o mărime mai mică și una mai mare. Se „măsoara” direct sub sân. Se alege sârma care cuprinde perfect circumferința sânului – nu care este prea largă în laterală, și nici cea la care capetele vin peste sân. Dacă am găsit sârma, recomandarea mea este să păstram una pentru măsură, pentru că atunci când mergem la magazin, deși cerem măsura concretă, să comparăm cu sârma noastră, și să cumpărăm numai dacă e la fel.
Trebuie însă știut și altceva aici. Din cauza diverselor modele de sutien, și sârmale au diferite forme. Sunt normale, scurte și lungi. Deci atenție când măsurați.

Vreau să vă arăt și o mică matematică care trebuie făcută înainte de a merge la cumpărat sârme. Fie că sunt achiziționate din mercerie, sau de la sutienele din magazinele cu ieftinături, se știe foarte bine, că toate acestea vin în măsuri standart, cele mai populare. Cum multe dintre noi, avem măsuri mai deosebite, nu vom găsi în magazin mărimea fixă pe care o căutăm. Să nu vă descurajeze acest lucru în niciun caz și să renunțați la aventura de a coase un sutien.

De pe net, am adunat o informație frumușică, care v-o arăt pe sistemul de măsuri european (calculat după site-ul pe care vi l-am dat mai sus). Sârma de la mărimea 70F este aceeași cu cea de la 75E și 80D. Adică aceași sârma „circulă”, ca să zic așa, pe diagonală.

65A
65B
65C
65D
65E
65F
65G
65H
65I
70A
70B
70C
70D
70E
70F
70G
70H
70I
75A
75B
75C
75D
75E
75F
75G
75H
75I
80A
80B
80C
80D
80E
80F
80G
80H
80I
85A
85B
85C
85D
85E
85F
85G
85H
85I
90A
90B
90C
90D
90E
90F
90G
90H
90I
95A
95B
95C
95D
95E
95F
95G
95H
95I
100A
100B
100C
100D
100E
100F
100G
100H
100I

Astfel nu avem decât să notăm pe o foiță, toate măsurile de sârmă care sunt bune pentru noi. Cel puțin una din ele va intra în setul standart și o vom putea găsi mai ușor la magazin. Sârma este dată de diametrul sânului. Aceste sârme care „circulă” pe diagonală și sunt la fel, au același diametru. Prin acest lucru se explică că pentru o persoană care știe că poartă la sutien mărimea C, nu întotdeauna îi este bun. De ce? Pentru că la fiecare lungime de bandă, la coloana ‘C‘, diametrul este diferit.

De reținut: mărimile la sutien sunt raportate la măsurile GBI, GBII și GBIV, diferențelor între aceste măsuri și raza sânului.

6. Un sutien bun, nu iese din prima!
Este o regulă care se aplică pentru majoritatea croitoreselor. Nu trebuie renunțat dacă nu a ieșit primul sutien. Prima piesă trebui analizată, văzut ce e bine, ce e rău, ce am greșit, cu ce modificăm. De aceea pentru prima piesă nu trebuie folosite materiale scumpe; se pot lua bucățele de tricotaje din resturi 🙂 Tot prima piesă, deși aspectuos a ieșit ok, trebuie purtată o perioadă de timp și decis dacă se aranjează bine, dacă e bun modelul. Să nu credeți, că dacă desenezi tiparul de la zero, pe măsurile proprii, și nu folosesc unul pe măsuri standart, n-o să trebuiască modificat. Din start trebuie pornit cu ideea, că primul sutien este de încercare.

7. Care sunt principalele piese ale unui sutien cu sârme?
Modelul în imagine este cel de bază sau cel mai popular, poate cu mici diferențe la cupe:

Cupele, pentru că în tutorial se va coase sutienul din cupe întregi de burete. Dar cupele de burete pot fi și de alt tip, cu cusuturi. Sau cupele pot fi numai de material cu cusuturi.
Puntea, în engleză este „bridge”, este parte din bandă, și cuprinde numai porțiunea între cupe. Trebuie să fie complet ne-elastică pentru ca să țină cupele într-o poziție fixă.
Banda, de care se prind cupele. Banda este tot ce înconjoară cutia toracică. Ea cuprinde și puntea (bridge) și banda de pe laterală, și de la spate. Porțiunea de la spate, are și o denumire specială în engleză – back wings – care s-ar traduce în „aripioare la spate” sau simplu „aripioare”.

8. Cum arată tiparul de bază pentru un sutien cu sârme?
Un tipar complet, în care cupele nu sunt de burete, ci se confecționează din material arată așa:

Noi însă vom folosi cupe de burete, deci nu vom avea nevoie decât de piesele de la bandă – partea care vine în față și aripioarele la spate. Cusutura de unire între ele trebuie să vină perfect pe cusutură laterală:

9. Alte modele de sutien sunt?
Modelul de mai sus este cel de bază. Cupe semi-luna (altfel nu știu cum le-aș spune), iar banda înconjoară cutia toracică, inclusiv vine și sub cupe. Acum, de la acest tipar, se pornește procesul de modelare. Se modelează felul cupei, se lățește banda, sau dimpotrivă, se scoate porțiunea de sub sâni.
Motivul pentru care sunt atât de multe modele, nu ține numai de ordinul esteticului. Câte persoane, atâtea corpuri diferite. Două persoana cu aceași mărime, pot avea corpuri diferite. Un exemplu ar fi, cât de depărtați sunt sânii, sau cât de lăsați. Diversele modele au fost create pentru a acoperi nevoile și gusturile fiecăruia. De aceea trebuie să experimentăm tot felul de modele, până găsim ce ne place și se așează bine, și este comfortabil pentru noi.
Tipuri sunt muuulte, eu însă am să vă arăt doar câteva ca să puteți face o comparație acum că știți elementele de bază ale unui sutien. Pentru mai multe tipuri și descrieri (în engleza), accesați: http://www.herroom.com/bra-fitting-advice,911,30.html

Modelul de bază, cupele au cusuturi orizontale
Sutien fără sârme iar cupele au forma triunghiulară
Sutien cu sârme la care banda este parțială – a se observa că banda nu vine și sub cupă
Sutien balconette – are cupele mai „decolatate”

De reținut este, că având tiparul de bază bun, de la el putem adapta cam orice model dorim.

10. Cum arată tiparul pe care îl cos eu în tutorial?
Este cel de la punctul 8. Folosesc doar părțile pentru bandă.

11. Unde găsesc tipare sau metode de construcție?
Tipare gata – vă rog să vă uitați bine ce măsura este – gratis:

Tipare gata – de cumpărat:

Dacă mai aveți, mă puteți ajuta să completez.

Construcție:

Exista și alte metode, de exemplu se scoate tiparul pentru sutien din tiparul de bază al bluzei cambrate sau rochiei. Eu însă nu sunt de acord cu această metodă, ori n-am dat încă de o metodă bună. Vă spun și de ce. După ce am construit tiparul de sutien dupa site-ul dat mai sus (de la ruși), m-am convins, că pentru un tipar personal este nevoie de o căruță de alte măsuri specifice, și care sunt individuale pentru fiecare corp în parte. Odată ce tiparul de bază pentru rochie, și metoda de transformare în tipar de sutien, nu ține cont de aceste măsuri, nu văd cum ar putea să iasă un tipar bun de sutien.

Pentru cine are un sutien care îi vine bine, și este dispus să-l descoase curat, poate să scoată de pe el tiparul.

10 comentarii

 1. Cate informatii!!!! abia astept sa ajung acasa sa citesc si linkurile catre care faci trimitere! te-ai documentat nu gluma 😉
  Eu am mereu probleme cu sutienele, am fara exagerare peste 20 de sutiene cu burete, fara burete, elegante, sport…..dar spun sincer ca nici unul nu-mi vine „ca manusa” :(((( la fiecare e cate ceva care ma deranjeaza. O sa imi fac calculul la masura dupa metodele de aici. Multumesc inca o data ptr timpul acordat si ptr explicatii.
  Mult spor!!!!!!

 2. Salutare! Va muitumesc din suflet pentru informatia postata . Demult cautam sa stiu cum as putea construi tiparul unui sutien,caci de ani de zile ma chinui: nu gasesc modele pe masura si nici pe plac. Aceiasi situatie se repeta si cu fiica mea. Sper sa ne fie de folos. Sa va aiba Dumnezeu in paza! Va doresc succese in toate!

 3. Are cineva tiparele de sutiene care se faceau la corsetariile din reteaua cooperatiei, dinainte de 1989? Erau foarte bune si frumoase, din damasc, sifon, satin cu dantela etc. Cupele erau fie dintr-o singura bucata pusa in romb, fie din doua bucati asamblate orizontal sau din sectoare de cerc sau din doua bucati rasucite ca un cornet care lasa sfarcul liber. Faceau un bust foarte frumos, ca in filmele din perioada de glorie a Holliwood-ului!

 4. Stefania, sincer nu prea imi dau seama de care. Pe mine ce-i drept nu prea ma intereseaza tiparele si modelel vintage 😦 Dar poti sa dai niste link-uri cu ceva poze, si poate stie cineva cine citeste pe aici 🙂

 5. Foarte interesant articolul! Felicitari! Am si eu o intrebare…un sutien se poate strimta? Am un model se sutien care imi place si se aseaza frumos dar e larg la aripioare. Se poate strimta? Multumesc;)

  1. Salut. Da se poate. Cel mai simplu, scoti incuietoarea de la spate, tai un pic din banda si cosi la loc sistemul de inchidere.

 6. In cazul cupelor cu cusaturi, cusaturile au asadar si un rol functional, pe langa cel estetic sau de fantezie? Au capacitatea de a modela forma sanului, de a-l face sa para mai plin, mai rotund sau mai ascutit? Dar au ele un rol hotarator in aceasta privinta sau efectele lor sunt mai degraba subtile? De unde pot invata mai multe despre aceste aspecte?

  1. Hm, cusaturile de pe cupa, pe langa rolul estetic au si alta menire. Nu stiu sa te indrum spre un articol, inca nu am studiat acest subiect, Cert este asa: o cupa cu o singura cusatura orizontala, creaza aspectul de „latire” al sanului, o cupa cu mai multe cusaturi verticale este mai usor de modelat pe toate tipurile de san. Si da, cusaturile au roluri hotaratoare. Pt ca de ele depinde cum se aranjeaza cupa pe o anumita figura. Nu stiu daca ai sa gasesti pe net o informatie structurata numai pe acest subiect. Mai degraba cauti diverse forme de sani si tipurile de sutien recomandate, posibil ca vor spune acolo si ce fel de cupe se recomanda 🙂

Dacă ai o întrebare sau o opinie scrie-mi aici:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s