5 sfaturi pentru o croitoreasă începătoare

Aceste sfaturi sunt pentru persoanele care se gândesc să înceapă un hobby în croitorie și nu știu de unde să pornească și ce să cumpere.


Această listă este proprie. Deși unele croitorese pot să nu fie de acord cu unele puncte. Dar orice informație de aici este formată pe baza experienței mele. Așadar, să începem.


Primul sfat – Unelte de croitorie

Nu vă grăbiți să cumpărați orice unealtă pe care o vedeți. Poate vi s-a părut utilă într-o reclamă sau într-un articol de pe vreun blog. Dar eu pot să vă spun că, doar cu unelte de bază se pot obține rezultate foarte bune. Nu este nevoie de cine știe ce piesă pe care s-o puneți undeva și apoi să o uitați. În plus, dacă veți decide că acest hobby nu este pentru voi, acea unealtă nefolosită va fi, practic, o risipă de bani.


Al doilea sfat – Mașina de cusut

Aceasta este cea mai sensibilă întrebare pentru o croitoreasă începătoare. Ce mașină de cusut să aleg? Să vă spun ceva. Toți designerii și toate croitoresele renumite și-au început aventura în croitorie cu o mașină simplă ce avea doar cusătura dreaptă. Cu toate acestea, astăzi avem posibilitatea să cumpărăm o mașină mai complexă ca fiind prima noastră mașină de cusut. Sfatul meu legat de mașinile de cusut este: nu cumpărați pe cea mai ieftină, dar nici nu aruncați bani pe mașinile scumpe. În primul caz: cea mai ieftină mașină – probabil una aproape de jucărie – va funcționa 2 pași dar vă va costa o grămadă de nervi. În al doilea caz: văd foarte multă lume care nu au avut niciodată o mașină de cusut se grăbesc să cumpere ultimele modele ultra-moderne cu sute de cusături decorative. Și știți, multe cusuturi decorative = mulți bani. De ce să aruncați banii pe o mașină scumpă, dacă la un moment dat veți decide că acest hobby nu este pentru voi? Sau, pentru ce vă grăbiți la multe cusuturi decorative, când tot ceea ce coaseți la mașină sunt haine simple, de bază, fără frumusațuri? Pentru începătoare, o mașină care are cusătura dreaptă, zig-zag și butonierele este mai mult decât suficient.


Al treilea sfat – Instrumente pentru croit

Sunt 2 unelte pentru tăiat materialul: foarfecele de croitorie și cutter-ul (care se folosește cu planșă de croit). Eu vă recomand să începeți cu foarfecele. De ce? Unul la mână pentru că un set (planșă + cutter) costă de patru ori mai mult decât un foarfece. Doi la mână, iarăși, dacă hotărâți la un moment dat să renunțați la acest hobby, ce veți face cu planșa și cutter-ul? În schimb, o pereche de foarfece se pot folosi excelent în alte treburi prin casă.


Al patrulea sfat – Fierul de călcat

V-am zis mai sus să nu investiți în mașini de cusut scumpe. Când vine vorba de fierul de călcat, sfatul este exact invers. Înainte de a cumpăra un aparat pentru călcat, să vă documentați bine ce putere are, ce cantitate de aburi scoate. Dacă abandonați croitoria, veți rămâne cu un fier de călcat bun. Și, hei, fierul de călcat este o unealtă indispensabilă în orice casă, pentru că, oricine își calcă hainele! Un fier de călcat bun nu va fi niciodată o risipă de bani. Pe de altă parte, o stație de călcat nu este o bună investiție pentru croitoresele amatoare începătoare. Stația este pentru profesioniști.


Al cincilea sfat – Materialele

Ați cusut prima hăinuță – o fustă, un top sau orice altceva, și rezultatul este unul destul de reușit. Sunteți foarte încântat(ă) de noile abilități în ale croitoriei. Imediat alegeți și umpleți coșul de cumpărături în magazinele cu materiale cu cele mai faine țesături. Și acestea nu sunt ieftine. Greșit! Începătoarele ar trebui să cumpere materiale ieftine dar cu care se lucrează ușor: bumbac, polar. Nu toate articolele pe care le veți coase vor fi reușite sau purtabile. Cel puțin nu veți plânge după banii aruncați pe materialul scump!

Și cam atât pentru acum. Deși am în minte și alte sfaturi 🙂

4 comentarii

 1. Cata dreptate ai!!!!
  Eu cand mi-am cumparat masina nu am vrut sa aud de 2-3 cusaturi, ….ce sunt alea?!?!?……acum cand am o groaza de cusaturi decorative, cate am folosit din ele? o singura data pe toate, cand am testat masina (am facut cateva borduri la bluze/tricouri) si 3 cusaturi, cele uzuale. Norocul meu ca masinuta nu este nici cea din top dar nici cea de jos, este marca Silvercrest de la Lidl, modelul vechi, iar ca bani a fost accesibila 🙂 comparativ cu multitudinea de cusaturi oferita….. tin sa mentionez ca nu imi pare rau de investitie, este o masina fiabila.

  Cu plansa si cutterul rotativ este alta poveste, eheee, strangeam banuti peste banuti, si ma stresam ca nu ii pot strange mai repede sa imi cumpar cea mai mare plasa de croit, cutterul cu cateva rezerve obligatoriu :)……pana m-am stresat de tot vazand ca nu reusesc (cine stie, cunoaste preturile la o plansa de croit la 1 m) am lasat-o balta intr-un tarziu, singurul regret este ca nu mi-am achizitionat o foarfeca buna cu banii deja stransi, am vreo 4 perechi din care una singura este ceva de capul ei.

  Fier de calcat am unul bun, nu ptr ca asa am vrut ci ptr ca asa s-a nimerit, l-am primit cadou de la tatal meu acum cativa ani si merge brici si acum. Trebuie sa recunosc ca visul meu este totusi o statie de calcat, sa pot calca rapid zecile de tricouri ale sotul in doi timpi si trei miscari.

  De materiale, bineinteles, alta poveste, mi-am cumparat sub impulsul momenyului vreo 3 materiale care stau si acum frumos aranjate in dulap (au trecut vreo 4 ani de cand le-am cumparat) si mi-e frica sa le tai, dar nici nu le dau…..poate la nepoti.

  Una peste alta, foarte mare dreptate ai !!!!! Te pup cu drag si abia astept sa vad creatiile viitore!

 2. ehe, de ce nu am citit sfaturile astea cand am inceput sa cos?
  Masina mea e medie (dar deja regret si mi-as dori cateva cusaturi decorative), fierul de calcat e ieftin, foarfecul e bun, iar prima vizita la u magazin de materiale (central!!scump!! numai frumuseti de colectie ) m-a lasat cu portofelul gol.
  Acum sunt tot incepatoare, dar una care isi ia materiale la solduri, cand sunt ieftine. E drept, cu bumbac de calitate (scump) e mai usor de lucrat.

Dacă ai o întrebare sau o opinie scrie-mi aici:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s