Despre metodele de luat măsuri pentru a afla mărimea la sutien

Acest articol este sumarul unei cercetari efectuate de mine. Dar aș vrea să vă arăt și vouă câte ceva pentru că subiectul cu mărimea sutienului este foarte popular.

Ideea de a scrie acest articol mi-a venit în timp ce investigam diverse metode pentru construcția tiparului de sutien. Primul lucru de care mă lovisem atunci era, care metodă de luat măsuri este bună? Pentru că fiecare metodă de construcție lua alte măsuri.

Trebuie să menționez că în acest articol voi discuta despre metode de alegere a mărimii la sutien, nu de alegere a metodei de construcție a tiparelor. Dar pentru cei care vor să încerce să deseneze ei un tipar, acest articol este totuși un punct de început. Tare m-aș fi bucurat să fi citit așa ceva când eram eu în căutarea unei metode de construcție.

Atenție 1: pentru unii acest articol ar putea fi plictisitor.
Atenție 2: pentru cei care-i apuca râsul/spasmele la prima imagine cu un sân gol, vă rog să închideți pagina. Imaginile folosite aici au caracter explicativ, și nu altă intenție.
Dacă sunteți de acord cu cele de mai sus, să purcedem în cercetare.

Fiecare femeie s-a împotmolit la un moment dat la alegerea mărimii sutienului. La unele magazine se arată că trebuie măsurat asta și asta, se face o diferență și pe baza acelei valori se încadrează corpul într-o mărime. Aha! În alte magazine se iau alte măsuri și trebuie să vă uitați în cine știe ce tabele. Și totuși, care metoda de măsurare este cea corectă?
Să vă spun: nici una! De ce: pentru că producatorii de sutiene nu se conduc după un standard comun unic. Și chiar dacă s-ar întâmpla asta, fiecare femeie are o figură specifică. Dar cum putem până la urmă să determinăm un sutien care ne vine bine?

Înainte de a studia metodele, dați-mi voie să vă amintesc că mărimea unui sutien constă din două mărimi: mărimea la bandă și mărimea la cupă. AMBELE (împreună) constituie mărimea sutienului. Mărimea benzii este un număr, mărimea cupei este desemnată cu o literă (A, B, C… etc). Sistemul de notare al mărimilor diferă de la țară la țară. De asemenea, într-o țară, producatorii pot sau pot să nu folosească sistemul de mărimi aprobat. Asta este iarăși o problemă pentru cumpărători.

În acest articol nu mă voi referi la un sistem de mărimi anume sau valori concrete. Aici ne vom axa pe metodele de măsurare. Aspectele pozitive ale unei metode vor fi notate cu ‘+’, cele negative, cu ‘-‘.


Metoda 1

Este cea mai răspândită la nivel global. Se măsoară circumferința bustului și circumferința sub bust, imediat sub sâni. Se face diferența: bust – sub bust. În dependență de valoarea obținută,
persoana se încadrează într-o mărime în sistemul acelui producător.

 • (+) Aceasta este o metodă bună de început pentru aflarea mărimii la sutien.
 • (+) Mărimea benzii este cea măsurată de pe corp (cu aproximație).
 • (-) Totuși această metodă nu ia în calcul forma specifică a corpului. O doamnă cu spatele îngust dar sânii mari poate primi aceeași mărimi ca o doamnă cu spatele lat dar sânii mici.
 • (-) Din observația de mai sus: înseamnă că metoda nu ia în calcul forma concretă a sânului și nici diametrul sârmei de susținere. Metoda doar calculează și presupune care este diametrul sânului.

Metoda 2

Am citit că există producători (nu arătăm cu degetul) care folosesc măsura bustului și măsura deasupra bustului. Se extrage din bust, valoarea deasupra bustului; în dependență de rezultat,
persoana este înclusă într-o mărime.


Această metodă nu are nicio aprobare din partea mea!

 • (+) Nimic. Nu am nimic pozitiv să acord acestei metode.
 • (-) Mărimea unui sutien constă din mărimea la bandă si mărimea la cupă. Conform acestei metode, mărimea la bandă nu este măsurată de pe figură, dar e calculată și presupusă.
 • (-) De asemenea, mărimea cupei e calculată.
 • (-) Dacă metoda numarul 1 facea un calcul și o presupunere pentru mărimea cupei, această metodă face 2 calcule (și pentru cupă, și pentru bandă). Dacă metoda 1 (cu 1 presupunere) nu e întotdeauna corectă, cum credeți că este această metodă, care face 2 presupuneri? Așa m-am gândit și eu!

Și încă o chestie: această metodă de luat măsuri este folosită la desenarea tiparului de bază pentru partea de sus. Diferența între cele 2 măsuri îți dă de fapt, cât de largă este pensa de la bust. Dar despre asta mi-ar placea să scriu un articol separat.


Metoda 3

În această metodă nu implicăm centimetrul de măsurat. Cu toate acestea, am inclus-o și pe ea, pentru că în fond noi căutăm o metoda pentru a determina mărimea la sutien. Ce măsurăm în această metodă, sunt multe sutiene de diferite mărimi. Da, în ziua de azi sunt multe magazine care ne oferă posibilitatea să măsurăm produsele înainte să le cumpărăm. Așa că profităm și măsurăm sutiene până dăm de unul care ni se potrivește.

 • (+) Partea bună la această metodă este că ajungem să probăm produsul pe figură noastră concretă.
 • (+) Această metoda merge foarte bine combinat cu metoda 1. Întâi aplici metoda 1 și determini mărimea aproximativă, iar la magazin probezi sutiene cu mărimea calculată și sutiene cu o marime mai mare și una mai mică. Șansele să nimerești mărimea corectă cresc.
 • (-) Din păcate, multe femei încă nu cunosc care este mărimea corectă pentru ele. Ele ar putea considera un sutien ca fiind cel bun, dar de fapt să fie greșit.
 • (-) De asemenea, nu putem să dăm busna în fiecare magazin și să cerem să probăm lenjeria intimă. Și cum facem cu magazinele online?

Metoda 4

Această metodă ia măsuri foarte specifice! Metoda rusească de construcție a tiparului de sutien folosește aceste măsuri, precum și câteva alte metode. Să vedem întâi măsurile.


Nu vă lăsați înșelate de specificitatea acestor măsuri! Eu am fost! Și iată de ce:

 • (-) această metodă presupune că sânul este cel natural (necăzut):


Când ajungem să luăm măsuri de pe o figură cu sânii lăsați, toate numerele ne dau lumea peste cap. Măsurile sunt conform figurii.

Dar noi vrem un sutien care să ridice sânii și să le ofere un aspect natural. Cum din aceste măsuri să obținem cele pentru sutienul pe care îl dorim?

 • (-) Și să zicem că atunci când luam măsurile, ținem sânul ridicat cu mâna. Acum imaginați-vă că sunteți producător de lenjerie sau croitoreasă și trebuie să determinați mărimea la fiecare client; și începeți să-i pipăiți și să-i ridicați sânii 🙂 Nu! Așa m-am gândit și eu.

Metoda 5

Aceasta a fost dedusă de mine și deocamdată o văd ca fiind cea mai fidelă corpului posibil. Această părere a mea, se poate schimba în timp, dacă voi identifica probleme. Trebuie să măsurați două lucruri – circumferința sub bust – care vă va dă mărimea la bandă:


A doua este mai complicată. Trebe să determinați mărimea la sârmă:


Sârma trebuie să încercuiască sânul. Ea nu trebuie să vina niciun pic peste sân sau să fie extrem de largă. Sârma trebuie plasată la baza sânului, acolo unde practic sânul se „prinde” de corp. De unde luam sârme cu diverse mărimi? De la sutiene vechi. Când ați găsit sârma cu mărimea bună, pastrați-o! Când mergeți la cumpărături de sutiene, luați sârma cu voi. Căutați sutienele care au mărimea la bandă aceeași cu mărimea care ați măsurat-o voi. Acum, pe fiecare din aceste sutiene aplicați sârma deasupra. Când ați găsit unul similar și la bandă și la sârma – acela este al vostru!

 • (+) Nu în toate magazinele puteți proba direct pe voi sutienele; dar la aplicat o sârmă nu este nicio restricție în niciun magazin;
 • (+) Este o metodă relativ mai fidelă corpului vostru, pentru că am scos mărimea la bandă și diametrul la sârma direct de pe corpul vostru;
 • (+) Fiecare magazin de pe internet (indiferent de ce vând sutiene gata cusute sau tipare de sutiene) ar trebui să ofere un fișier cu tabelele cu ce sârme folosesc. Acest fișier se descărcă și se tipărește acasă, clientul aplică sârma personală pe acelea din fișier și vede în ce mărime se încadrează el la acel producator;
 • (+) nu sunt probleme nici pentru persoanele cu sânii căzuți; pentru a afla mărimea la sârmă, atunci când aplicați sârma pe corp, trebuie să ridicați brațul și măsurați cu brațul ridicat. Circumferința sânului se vede mai ușor când e mâna în sus.
 • (-) Nu toate magazinele oferă tabelele lor cu sârme. Unele încă consideră acest lucru ca fiind „secretul firmei”.

 

Și cam atât pentru astăzi. Cum vi se par informațiile? Mi-ar placea să știu dacă voi aveți / ați avut probleme în determinarea mărimii la sutien.

4 comentarii

 1. Thank you, this is such a helpful post. I’ve been making bras and now eliminate the underwire because I can’t seem to get them to fit. I am going to do some measuring…

 2. Thank you . This is very helpful. I have very narrow shoulders and take a 40 f-g bra. I have learn’t to reposition my straps towards the centre back so they stay up.

Dacă ai o întrebare sau o opinie scrie-mi aici:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s