Despre DOGS & Fir Drept

rola material


 

Ce semnifică?

DOGS – Direcția pe care elasticitatea materialului este cea mai mare – aceasta este traducerea din engleză. Prescurtarea o voi lăsa însă tot în engleză. DOGS – deobicei corespunde cu lățimea materialului.
Fir drept – este exact inversul lui DOGS. Această linie arată linia pe care materialul nu se întinde deloc sau se întinde semnificativ mai puțin. Linia de fir drept este perpendiculară pe linia DOGS. Deobicei linia de fir drept corespunde cu lungimea materialului sau direcția în care materialul a fost țesut, dar acest lucru nu e numaidecât.

 


 

De ce trebuie noi să știm despre ele?

Orice tipar de croitorie trebuie să includă cel puțin una din aceste linii pe fiecare piesă a tiparului. Această linie îți zice cum trebuie aranjată piesa pe material. Pentru un rezultat bun, trebuie întodeauna consultate instrucțiunile de croire și de identificat cel puțin una din linii pe tipar; de asemenea, înainte de croire trebuie inspectat materialul din care se va face haina și de identificat DOGS și firul drept; altfel, dacă piesele nu sunt croite conform instrucțiunilor se pot obține rezultate nesatisfăcătoare – haina nu încape pe figură, forma hainei nu corespunde cu modelul din instrucțiune, etc

 


 

Cum identificăm direcția DOGS și firul  drept pe tricotaje / jerseuri

După mine, cazul materialului de tricotaj este cel mai simplu. Tricotajul nu este țesut, ci împletit, iar împletitura este formată din ochiuri. Direcția ochiurilor este linia de fir drept. Cealaltă (perpendiculara) este DOGS. Iată două exemple pe un tricotaj cu ochiuri relativ mari.

 

Knit fabric 1
Knit fabric 2

 

Materialul de tricotaj este cel de la tricouri, la o mulțime de piese de lenjerie intimă, bluzițe. Desigur, pentru acele materiale ochiurile sunt foarte mici, dar cu puțină concentrare, le veți distinge 🙂


 

Cum identificăm direcția DOGS și firul  drept pe celelalte tipuri de materiale

bucata de material

 

Când cumpărăm o bucată de material:
* rugăm vânzătorul să ne taie o anumită lungime. Vânzătorul măsoară lungimea necesară și taie materialul de-a lungul lățimii lui.
* cumpărăm o bucată deja tăiată – un cupon;

Multe dintre materiale au pe direcția de lungime o margine (bordură). Dar pe unele tipuri de materiale această bordură nu este atât de vizibila. Printre materialele care pot să nu aibă bordură se numără: dantelele și o mulțime de sintetice. Cu toate acestea, dacă materialul nu are bordură nu e nicio tragedie.

Acum, pentru a determinta direcția DOGS și a firului drept sunt câteva cazuri. Dar pasul principal este de a întinde materialul întâi pe lungimea lui, iar apoi pe lățime.
* cazul 1: materialul se întinde numai pe o direcție – aceea este direcție DOGS, cealaltă, perpendiculară, este socotită direcția firului drept;
* cazul2: materialul se întinde pe ambele direcții – direcția pe care se întinde mai mult se va considera DOGS, direcția pe care se întinde mai puțin se va considera fir drept;
* cazul 3: materialul nu se întinde în nicio direcție – cea mai bună regulă aici este de a considera linia de fir drept, lungimea materialului. Pentru că materialul nu este elastic în nicio direcție, nu avem nici DOGS. Totuși eu am întâlnit materiale cu model (de exemplu linii sau model repetitiv) la care modelul nu era aliniat cu direcția de fir drept pe lungime și astfel modelul nu s-a fi aranjat cum vrem noi pe haină. De aceea, numai pentru acest tip de material – care nu e elastic în niciuna din cele două direcții – putem să alegem direcția firului drept după cum ne convine la desenul de pe material.

 


 

DOGS și Fir drept pe tiparele mele

Pe tiparele mele întotdeauna se va prezenta una dintre aceste linii. Linia DOGS va avea întotdeauna culoarea albastră, iar linia de fir drept – gri închis. Grosimea liniilor va fi diferită. De asemenea, liniile vor fi etichetate fie cu „DOGS”, fie cu „Fir drept” pentre cazul când printați tiparul numai în alb-negru 🙂

culori linii pe tipare

separator text kaki

10 comentarii

 1. Buna ziua,
  De fapt va referiti la extensibilitatea materialului (adica capacitatea acestuia de a se intinde sub actiunea unor forte de mica intensitate, aproximativ similare celor care apar in timpul purtarii produselor de imbracaminte). Elasticitatea reprezinta capacitatea materialului de a reveni la dimensiunile initiale atunci cand forta de intindere dispare. Cele doua caracteristici sunt independente. Astfel, se intalnesc materiale foarte extensibile dar fara elasticitate sau, dimpotriva, materiale putin extensibile dar foarte elastice. Acest fapt face foarte dificila proiectarea tiparelor pentru modele confectionate din materiale tricotate sau care au fibre de elastan in compozitie.

  1. Da, doamna Mioara Cretu, la extensibilitatea materialului ma refer. Va multumesc pentru informatii. Desi omul de rand face greu diferenta intre aceste 2 notiuni. E mai usor sa zici elastic 😀 Dar voi corecta continutul, ca sa nu duc in eroare. Va multumesc inca o data! Ce mi-ar fi interesant, puteti sa imi dati exemple concrete de materiale care sunt extensibile dar nu sunt elastice? Si invers? Sau asta trebuie sa vad pe un material concret, nu pe un anume tip?

   1. In general tricotul din fire de bumbac poate fi extensibil, dar revine greu la forma initiala si va primi asa-numitele deformatii permanente (produse care in timp isi pierd forma). Tricoturile care sunt realizate din fire cu adaos de elastomer (fibre Lycra) sunt in acelasi timp si extensibile si elastice. Dar foarte importanta este structura, grosimea si procentul de fibra elastica. Un exemplu de material care este putin extensibil dar foarte elastic este cel utilizat la unele produse de corsetarie, care prin tendinta de a reveni la forma initiala detrmina o anumita presiune asupra corpului, modelandu-i acestuia forma.
    In procesul de constructie a tiparelor pentru produsele din tricot foarte important este sa se stabileasca corect „adaosurile de lejeritate” care pot fi foarte diferite – de la valori negative la valori pozitive, in functie de material si de destinatia produsului, stabilirea corecta a acestor valori este oarecum dificila, importanta fiind abilitatea si experienta proiectantului. Dar se pot lua in considerare niste reguli generale – de exemplu tricoturile care isi pierd forma nu vor fi utilizate la modele ajustate pe corp. Chiar daca sunt extensibile, este mai bine sa le folosim la modele mai lejere, mai largi, cu adaosuri pozitive. Voi reveni cu amanunte!

   2. Nu pot decat sa va multumesc pentru sfaturile dumneavoastra! Si pt timpul pe care il depuneti ca sa ma ajutati, si nu doar pe mine!

 2. Va multumesc si eu atat doamnei Mioara Cretu cat si tie AFI. Sunt informatii de foarte mare valoare, pe care teoretic, le stim mai mult sau mai putin, multe/multi dintre noi iubitorii de produtie/reproductie a modei.

Dacă ai o întrebare sau o opinie scrie-mi aici:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s